Tietoja minusta

Aloitteleva kotirouva on 38-vuotias äitiyslomalainen. Kotonani häärää 05/13 syntynyt esikoinen Murunen, 03/15 syntynyt kuopus Tirpana, Darling Husband sekä kaksi nelijalkaista lasta. Blogini painopiste on ollut käsityö- ja askartelujutuissa, viime aikoina pääasiassa ompeluaiheissa.

tiistai 28. tammikuuta 2014

Pitsiä pastelliväreissä

Nämä pastelliväriset pipot syntyivät pääasiassa Lapin lomamme aikana. Pipon ohje on Novita-lehdestä kevät 2011. Malli on varsinainen yhden illan pipo, niin joutuisa se on neuloa. Lankana Novitan Rose-mohair. Siniset pipot menevät Murusen kummitädille, joka on jo aiemmin kuluttanut loppuun yhden samanlaisen. Persikanvärinen pipo, jota tuunasin vielä virkatuilla kukkasilla, etsii vielä omaa kotiaan. Virkatun kukan ohje on samasta lehdestä kuin piponkin. Pipoon menee noin puoli kerää lankaa ja se on neulottu nro 5 puikoilla. Tarkkasilmäinen lukija huomasi jo, että mallineule on sama kuin aiemmin postaamassani tuubihuivissa.


Osallistun tällä postauksella tammikuun Pipon ytimestä - ja Silmukan Saalistus -blogien Silmukan ytimestä -haasteeseen, jonka aiheena oli tällä kertaa pipo. Tarkoitukseni oli neuloa myös koirilleni pipot, mutta inspiraationi mallin kehittelyyn on ollut vähän vähissä viime aikoina, joten sessut saavat vielä toistaiseksi lenkkeillä paljain päin. Ovat varmaan kiitollisia siitä, veikkaan etteivät pipot ole kovin suuri hitti heidän keskuudessaan.

Näiden pipojen myötä lankalaihikseni edistyi 72 gramman verran.

sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Uunipuuroa

Tänä aamuna tein pitkästä aikaa aamiaiseksi uunipuuroa ohrasuurimoista. Ohrauunipuuro on sen verran slow foodia, etten kovin usein saa aikaiseksi tehdä sitä. Koko operaatiohan alkaa jo edellisenä iltana laittamalla suurimot likoamaan veteen yön ylitse. Riisistä uunipuuro tulee vähän pienemmällä vaivalla, joskin jos havittelee uunipuuroa aamupalaksi, on parasta herätä riittävän aikaisin laittamaan se uuniin. Puuro näet vaatii vähintään parisen tuntia haudutusta uunissa, vaan odotus kannattaa kyllä, sen verran herkkua uunissa hautunut ohra- tai riisipuuro on. Oman puuroni söin kotitekoisen karviaishillon kera, mutta kyytipoikana menee hyvin myös voisilmä, marjat sellaisenaan tai lusikallinen hunajaa.



Uunipuuro:
3 dl ohrasuurimoita
1,5 l täysmaitoa
Nokare voita
Suolaa

Liota ohrasuurimoita noin litrassa vettä yön yli, kaada liotusvesi pois. Voitele iso uunivuoka ja laita vuokaan suurimot, maito ja suola. Hauduta 150-175 asteisessa uunissa kunnes puuro on valmista (2-3 tuntia). Riisistä voit tehdä vastaavan korvaamalla ohrasuurimot puuroriisillä, riisiä ei tarvitse liottaa.

torstai 23. tammikuuta 2014

P*skarteluhaaste #217

Pahoittelut blogihiljaisuudesta! Teimme Murusen kanssa ekskursion Lappiin viime viikolla ja en ehtinyt missään vaiheessa päivittämään blogiani, vaikka asiaakin olisi ollut. Lapissa oli kylmää ja lämmintä samanaikaisesti :-) kylmyys oli lähinnä ulkoilmassa, viikon korkein lämpötila taisi olla -16 ja alimmillaan oltiin siellä jossain kolmenkympin tuolla puolella. Lämpöä taas saimme rakkaiden sukulaisten tapaamisesta, perinneherkuista ja tietysti Napapiiriltä Joulupukin pajasta. Käsitöitäkin ehdin tekemään, niistä kirjoittelen myöhemmin isommasti.

Vaan varsinaiseen postauksen asiaan, viikon Paskarteluhaasteena oli tällä kertaa bingo. Valitsin bingorivin pinkki-harmaa-vihreä ja tällaista sain aikaan:


Onhan nämä mun korttiräpellykset aivan noloja verrattuna noihin muihin paskartelijoihin. No, jospa se reenaamalla - tai sitten ei...

perjantai 10. tammikuuta 2014

Lankalaihis

Löysin pari päivää sitten Näppituntuma-blogin Lankalaihishaasteen. Koska olen lankaholisti ja hamsteriluonteinen, tähän on pakko osallistua! Vielä en ole uskaltanut punnita kaikkia lankavarastojani, koska niitä on paljon ja monessa paikassa. Viime vuonna myin ison kasan lankojani kirppiksellä, mutta varastoa riittää edelleen... Tavoitteeni on kuluttaa tämän vuoden aikana 2 kg lankoja ja olla hankkimatta uusia (tai jos hankin uusia, niin sitten joudun käyttämään sen verran enemmän). Tavoite on kova, koska tarkoitukseni on palata töihin jossain vaiheessa vuoden aikana ja se tietää vähemmän aikaa käsitöille.

Tavoite ja tämänhetkinen toteuma näkyvät blogini oikeassa ylälaidassa. Ensimmäiset 95g kuluivat kirjoneulesukkiin, jotka esittelin edellisessä postauksessani. Onko sinullakin tapana hamstrata lankoja alennusmyynnistä niinkuin Sulo Vilen? Mikset sinäkin lähtisi mukaan Lankalaihikselle?

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Kirjoneulesukat

Tämä työ tuli aloitettua joululoman viime metreillä ja viimeisteltyä eilen. Nämä kirjoneulesukat Novitan Nallesta lähtevät onnittelukortin kera anopille. Anoppi on varsin taitava neuloja itsekin, mutta minusta on ainakin mukava saada lahjaksi sukkia, vaikka itsekin osaan niitä neuloa. Jostain syystä muiden neulomat, lahjaksi saadut sukat ovat paljon mieluisammat pitää. Oletteko samaa mieltä?

Sukissa on käytetty 3,5 nron puikkoja, lankaa meni noin 100g. Silmukoita yhteensä 56, eli 14 per puikko. Kuvion korkeus 40 riviä. Kuvion piirtelin itse ruutupaperille, eikä siinä mitään kovin ihmeellisiä ole. Vähän vinoraitaa, ristikuviota, ruutuja ja kolmioita. Kuviot eivät näy kovin selvästi, koska lanka on pätkävärjättyä (Nalle Kukkakedon jämiä).

Sukanvarteen kuvion saa menemään tasan, kun piirtää kuviokerrat siten, että koko varren silmukkamäärä jaettuna kuvion leveimmän kohdan silmukkamäärällä antaa lopputulokseksi tasaluvun. Eli tämän sukan silmukkamäärään sopivat kuviot, jotka ovat joko 2, 4, 7, 8 tai 14 silmukan levyisiä. Olisi kyllä kiva jakaa myös kuvion ruutupiirros blogin lukijoiden kanssa, en vaan ole vielä keksinyt keinoa millä sen saisi toteutettua niin, että se myös näkyisi kunnolla. Vinkkejä? Löytyyköhän jotain ilmaista ohjelmaa, jolla sen saisi piirrettyä puhtaaksi.

Kirjoneule alkaa pikkuhiljaa sujumaan paremmin. Nämä olivat varsin mukavat sukat neuloa. Huomasin, että neule sujuu parhaiten kuljettamalla yhtä aikaa kumpaakin lankaa etusormen päällä, ei tarvitse pyöritellä keriä edestakaisin. Neulon normaalisti aika tiukkaa, joten kirjoneuleen kanssa joudun olemaan hyvin "helläkätinen", ettei lanka lähde kiristämään liikaa kuvion takana.

tiistai 7. tammikuuta 2014

P*skarteluhaaste #214

Viikon Paskarteluhaasteessa oli aiheena värit keltainen, turkoosi ja harmaa. Tällaisen sain aikaan:



Harmaa väri on taustan sanomalehtipaperissa, keltaista ja turkoosia taas löytyy sieltä täältä. Kiva haaste, osallistun varmaan toistekin. Kortti lähtee pian postiin onnittelemaan 65 vuotta ensi viikolla täyttävää anoppia.

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Ulvova pipo

Joululoman aikana innostuin neulomaan pitkästä aikaa pipon. Pipo on neulottu Novitan Nallesta, ohje on omasta päästä ja ulvova susi on napattu täältä. Pipo on aikuisen kokoa ja aika löysän mallinen.

Tässäpä ohjetta:
Luo 132 silmukkaa nro 3,5 puikolle. Jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 33s per puikko. Neulo 3o, 3n joustinneuletta ensimmäinen kierros ja yhdistä neule renkaaksi. Neulo 3o, 3n joustinta 4cm. Kun joustin on valmis, jatka sileää oikeaa. Neuleen ollessa 20cm pitkä, aloitetaan kavennukset. Neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2s oikein yhteen. Näin kierroksella kaventuu yhteensä 8 silmukkaa. Toista kavennukset joka 4. kierroksella. Kun jäljellä on enää 36s, neulo vielä kolme kierrosta ja sen jälkeen vedä lanka loppujen silmukoiden läpi. Vedä lanka kireälle.

Lopuksi kirjo neulalla kuvio pipoon haluamallesi kohdalle silmukoita jäljentämällä.