Tietoja minusta

Aloitteleva kotirouva on 38-vuotias äitiyslomalainen. Kotonani häärää 05/13 syntynyt esikoinen Murunen, 03/15 syntynyt kuopus Tirpana, Darling Husband sekä kaksi nelijalkaista lasta. Blogini painopiste on ollut käsityö- ja askartelujutuissa, viime aikoina pääasiassa ompeluaiheissa.

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pöksyjä ja pitsejä eli kalsaritehdas - arjen kuvia 5/5

Alushousut elikkä tuttavallisemmin meidän perheessä kalsarit, ovat aika iso juttu. En nimittäin voi sietää alusvaatteita, jotka istuvat huonosti tai puristavat tai lörpöttävät jostain kohdasta. Valitettavasti suurin osa alushousuista tuntuu tekevän jompaa kumpaa.

Pitkän etsinnän jälkeen onnistuin löytämään täydellisiä kalsareita eräällä Amerikan reissullani. Nyt nämä alkkarit alkavat kuitenkin lähestyä elinkaarensa huonompaa puolta. Koska tulee kalliiksi lähteä reissuun pelkkien alkkareiden takia, enkä etsinnästä huolimatta löytänyt EU-alueelta kyseisen putiikin nettikauppaa, päätin ommella itselleni Murusen vaateompeluista ylitse jääneistä trikootilkuista näitä täydellisiä kalsareita. Palakaupan kilolaarista taas löysin pikkurahalla mitä ihanamman värisiä leveitä joustopitsejä, juuri sopivia täydellisiin kalsareihin.


Ensiksi jäljensin kaavat vanhoista alushousuista. Se tapahtuu siten, että alushousut taitellaan kaavan taitekohdassa kahtia ja neulataan nuppineuloilla kiinni. Sitten piirretään kappaleen ääriviivat kaavapaperille ja merkitään kaavan kulmakohdat. Kun kaikki ääriviivat on piirretty lukuunottamatta toisiin kappaleisiin kiinnittyviä saumakohta, voi housut nostaa pois kaavapaperilta ja piirtää saumaviivat kulmien väliin viivottimen avulla. Lopuksi verrataan alushousuissa olevia mittoja kaavan mittoihin ja tehdään tarvittavat korjaukset kaavaan. Ellei halua piirtää kaavoja, voi toki uhrata vanhan vaatteen, purkaa sen saumat ja käyttää kappaleita sellaisenaan kaavoina.

Langansuunta oli näissä alkkareissa helppo määritellä kankaan taitteen mukaan. Jos kyseessä olisi ollut eri tavalla leikattu kaava, langansuunta pitäisi määritellä alkuperäisestä vaatteesta. 


Pöksyihin käytin erään Facebookista ostamani kangaspaketin mukana tulleen keltaisen panda-trikoon palasen. Palan koko oli n. 51x25cm + pieni lipare, enkä oikein keksinyt palalle muutakaan käyttöä. Kangasvarastostani ei löytynyt pandalle sopivaa kaveriakaan, jotta olisin sen voinut hyödyntää vaateompeluissa Muruselle. Joten niin suloinen kuin panda onkin, niin sorry, tulevaisuutesi on toimia Kotirouvan kalsareina! Ehkä onnistun saamaan pandaa myöhemmin isomman palasen, jotta Murunenkin saa jotain siitä.Pandan kaveriksi valitsin tummanruskean pitsin, se sattui sopivasti olemaan juuri oikeaa sävyä. Takakappaleelle onnistuin leikkaamaan yhden kokonaisen pandankin.


Toiset housut leikkasin Murusen mekko-ompelusta yli jääneestä norsuinterlockista. Näihin leikkasin vyötärölle kolmisen senttiä lisää korkeutta, koska pitsi oli kapeampaa.


Molemmat housut on ommeltu pelkän ompelukoneen voimin, en viitsinyt kaivaa saumuria esille tätä ompelua varten. Saumat on ommeltu jousto-ompeleella ja päärmeet kaksoisneulalla. Kiinnitin myös pitsin kaksoisneulalla. En huolitellut kappaleita erikseen, kaksoisneulahan tekee nurjalle puolelle siksakin, joten arvelin sen riittävän. Saumanvaroja leikkasin kaikkiin reunoihin puolisen senttiä, joskin näin jälkikäteen ajatellen sisempään haarakappaleeseen ei olisi saumanvaraa tarvinnut ollenkaan.

Olen kyllä tosi tyytyväinen lopputulokseen, veikkaan että näistä tulee suosikkipöksyni. Joutunen ompelemaan näille vielä muutamat kavereiksi.

1 kommentti:

  1. Moi! :) Oon haastanut sut omalla blogi sivullani mukaan haasteeseen. Jos haluat ottaa osaa niin se löytyy sivulta:

    http://kateva-ciena.blogspot.fi/2014/04/11-kysymysta.html

    VastaaPoista