Tietoja minusta

Aloitteleva kotirouva on 38-vuotias äitiyslomalainen. Kotonani häärää 05/13 syntynyt esikoinen Murunen, 03/15 syntynyt kuopus Tirpana, Darling Husband sekä kaksi nelijalkaista lasta. Blogini painopiste on ollut käsityö- ja askartelujutuissa, viime aikoina pääasiassa ompeluaiheissa.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Pikaverkkarit

Murunen tarvitsi päiväkodin pihalla rymyämiseen sopivat housut kesäksi, joten surautin  pikaverkkarit vanhasta verkkatakistani. Leikkasin lahkeet verkkatakin hihoista ja ompelin vyötärölle kuminauhan. Aikaa meni noin varttitunti. Laadin tutoriaalin tähän alle. Housujen koko on noin 92cm.

Mittasin ensimmäisenä sopivan housujen pituuden Murusen järeämmistä ulkoiluhousuista ja lisäsin mittaan 3 cm kuminauhakujaa varten. Sitten mittasin saman verran verkkatakin hihoista ja leikkasin hihat irti.

Seuraavaksi etsin esiin housukaavan, jonka avulla leikkasin haaran kumpaankin hihaan. Mittasin kaavasta korkeuden vyötäröltä haaraan. Oikea kohta haaralle löytyy mittaamalla hihan yläreunasta suoraan alaspäin hihan sisäsaumaa pitkin saman verran kuin kaavassa oleva korkeus vyötäröltä haaraan ja lisäämällä mittaan 3 cm. Kaava asetetetaan hihan päälle siten, että langansuunta hihassa on sama kuin kaavassa. Piirsin sitten kaavasta haaran kohdan merkkausliidulla saumanvaroineen. Laitoin nuppineulan merkiksi siihen kohtaan, mistä aloitin haaran piirtämisen.

Sen jälkeen hiha käännetään toisin päin. Kaava asetetaan nyt siten, että takahaaran kulma tulee samalle kohdalle kuin missä merkiksi laitettu nuppineula on ja kaava käännetään niin, että siihen merkitty langansuunta on sama kuin hihassa. Sen jälkeen piirretään taas merkkausliidulla haaran kohta kankaaseen saumavaroineen.

Kun ensimmäiseen hihaan on tehty tarvittavat piirtämiset, tehdään sama homma myös toiselle hihalle. Toinen hiha piirretään ensimmäisen peilikuvana eli muistathan kääntää kaavan nurinpäin.

Tarkista vielä ennen leikkaamista, että sinulla on piirrettynä kaksi lahjetta, jotka ovat toistensa peilikuvat. Sen jälkeen leikataan haara piirrettyjen viivojen mukaan.

Nyt on aika ryhtyä ompelemaan. Käännä toinen lahje nurinpäin ja työnnä oikeinpäin oleva lahje sen sisään. Aseta haarat kohdakkain oikeat puolet vastakkain ja neulaa kiinni. Ompele sauma joko saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella.

Huolittele vyötärö ja ompele ompelukoneen kaksoisneulalla kuminauhakuja vyötärölle. Jätä kujaan parin sentin levyinen aukko kuminauhan pujottamista varten. Mittaa kuminauha (=lapsen vyötärönympärys - 4cm) ja pujota se kujaan hakaneulan avulla. Ompele kuminauhan päät kiinni toisiinsa. Lopuksi ompele kuminauhakujan aukko kiinni kaksoisneulalla. Nyt sinulla on valmiit housut!

1 kommentti: