Tietoja minusta

Aloitteleva kotirouva on 38-vuotias äitiyslomalainen. Kotonani häärää 05/13 syntynyt esikoinen Murunen, 03/15 syntynyt kuopus Tirpana, Darling Husband sekä kaksi nelijalkaista lasta. Blogini painopiste on ollut käsityö- ja askartelujutuissa, viime aikoina pääasiassa ompeluaiheissa.

maanantai 18. toukokuuta 2015

Hei laukkaa ratsu reima!

Viime aikoina käsillä tekeminen on painottunut ehkä vähän liikaakin ompeluun. Niinpä oli mukava askarrella vaihteeksi jotain ihan muuta! Seurakuntamme järjesti toukokuun alussa keppihevoskurssin aikuisille ja koska hepat ovat tällä hetkellä Muruselle sitä kuuminta hottia, piti minun tietysti päästä mukaan.

Keppiheppa tehtiin perinteiseen tyyliin vanhasta villasukasta. Aloittelevan kotirouvan ajanhallinta oli taas vähän huoletonta, joten kiireessä kurssille lähtiessä etukäteen tarkkaan valitsemani villasukka jäi kotiin. Onneksi kanssakurssilaiselta löytyi ylimääräinen sukka ja hepanteko ei kariutunut heti kättelyssä.

Hepan tekeminen alkoi liimaamalla harjan varteen kuumaliimalla kiinni nyrkinkokoinen styroksipallo, johon oli koverrettu reikä kepinpäätä varten. Pallo auttaa keppiä pysymään pään sisällä paikoillaan. Lapsena tein useammankin keppihevosen ilman tällaista palloviritystä ja koska leikki oli välillä aika raisua, keppi lähti aina ennemmin tai myöhemmin liikkumaan niin, että hevosen pää oli lopulta ihan vinossa.

Seuraavaksi hepan pää täytettiin tiiviisti vanulla ja keppi laitettiin pään sisälle. Pää kiinnitettiin keppiin liiman ja narun avulla. Liimaa laitetaan siis kepin ja villasukan varren väliin. Villasukan varren päälle sidottiin vielä tiukasti muutama kierros puuvillalankaa. Lopuksi liitoskohdan päälle kiedottiin kerros huovutusvillaa ja huovutettiin neulalla liitoskohta piiloon.

Kun keppi oli kiinnitetty paikoilleen oli vuorossa ilmeen tekeminen hevoselle. Korvat leikattiin ohuesta huovasta, joka kiinnitettiin paikoilleen kuumaliimalla. Tein hevoselle myös silmät ja kulmakarvat huovasta ja kiinnitin ne kuumaliimalla. Ompeleminen on kuitenkin turvallisempi vaihtoehto, sormet palavat herkästi pieniä paloja kiinnittäessä. Silmiin ompelin vielä tähden muotoiset helmet antamaan ilmettä. Sieraimet ompelin villalangasta varsipistoilla.

Harjan päätin tehdä karkeasta hamppulangasta ompelemalla. Harjan voisi tehdä myös villalangasta, jolloin siitä saisi kauniisti laskeutuvan. Minä kuitenkin halusin tehdä terhakkaan harjan. Ompelun sijaan harjan voi kiinnittää myös virkkuukoukun avulla.

Yhden illan kurssin aikana en ihan ehtinyt saada täysin valmista aikaan: suitset ovat vielä tekemättä. Ne ajattelin tehdä puuvillanauhasta ja napeista. Vaan ei suitsien puute ole ratsastamista kuitenkaan estänyt.

Hepan teossa voi mainiosti hyödyntää erilaisia kierrätysmateriaaleja: vanhoja villasukkia, tyynyjen täytteitä, jämänappeja ja kangastilkkuja. Vanhasta nahkavyöstä saisi tehtyä hienot suitset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti