Tietoja minusta

Aloitteleva kotirouva on 38-vuotias äitiyslomalainen. Kotonani häärää 05/13 syntynyt esikoinen Murunen, 03/15 syntynyt kuopus Tirpana, Darling Husband sekä kaksi nelijalkaista lasta. Blogini painopiste on ollut käsityö- ja askartelujutuissa, viime aikoina pääasiassa ompeluaiheissa.

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Lihaperunasoselaatikkoa fiinimmin eli shepard's pie BH14/31


Tunnustan etten koskaan pitänyt lapsena kouluruokana usein olleesta lihaperunasoselaatikosta. Se oli mielestäni karmean väristä ja täysin mautonta. Niinpä en ole sitä perinteistä versiota juuri kaipaillut ja myönnän, että tätä fiinimpääkin versiota vastaan minulla oli aikamoiset ennakkoluulot. Brittiläinen shepard's pie on kuitenkin vienyt sydämeni. Tämäkään ei ole mikään nopea ruoka: ensin tehdään jauhelihakastike ja perunamuusi, jotka sitten kypsennetään vielä loppuun uunissa. Kotikokki voi toki kiireisenä päivänä oikaista tekemällä perunamuusin jauheesta. Jauhelihakastike suurustetaan vehnäjauholla ja nesteeksi siihen tulee tummaa olutta.

Ruoan juju on se, että kastike tulee vuokaan pohjalle ja muusi päälle, eikä niitä sekoiteta. Joskus olen saanut Irlannissa myös taivaallisen hyvää seafood pieta, jossa siis on lihan sijasta kalaa ja meren herkkuja. Siitä en kuitenkaan ole onnistunut kotona kokkaamaan kelvollista versiota.

Tässä shepard's pien resepti myös teille jakoon:

Uunin lämpötila 175 astetta ja ruoka saa muhia siellä noin 45 minuuttia.

Kastike:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
Mustapippuria, valkopippuria, viherpippuria ja paprikajauhetta oman maun mukaan
2 keskikokoista porkkanaa
2,5 rkl vehnäjauhoja
Pussillinen pakasteherneitä
Öljyä
2 rkl worcestershirekastiketta
1 rkl tomaattisosetta
3 dl tummaa olutta (stout kuten Guinness toimii tässä parhaiten)
Suolaa oman maun mukaan

Perunamuusi:
1 kg puikulaperunaa
50g voita
Loraus maitoa
Suolaa oman maun mukaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti